dilluns, 27 d’abril del 2020

Quadraginta

Bon dia i bona setmana, 
Avui volem compartir amb vosaltres un article publicat a la Vanguardia sobre el teme "quarentena". Molt interessant!

"La paraula quarantena es va començar a usar amb el sentit mèdic del terme amb l'aïllament de 40 dies que se li feia a les persones i béns sospitosos de portar la pesta bubónica durant la pandèmia de pesta negra a Venècia en el segle XIV.

Etimològicament, la paraula quarantena prové de Quaranta giorni en italià, que al seu torn prové de la paraula quadraginta en llatí i que tradueix com “quatre vegades deu”.


Ara bé, les formes d'aïllament més antigues efectives conegudes ja s'esmenten en el Pentateuco (Bíblia) fa més de 3.400 anys, especialment en el cas de la lepra.


Les persones infectades van ser separades per a evitar la propagació de la malaltia entre els antics israelites sota la llei mosaica, com s'establia en l'Antic Testament.


A partir dels segles XIII i XIV creixen les formes de confinament. En aquest sentit, Venècia va prendre el lideratge en mesures sanitàries per a controlar la propagació de plagues, fins al punt que va nomenar a tres guardians de la salut pública en els primers anys de la pesta negra (1348).


En la majoria de les malalties el període d'incubació és menor a quaranta dies excepte comptades excepcions com la mononucleosis infecciosa o el Kuru.


Pel que respecta a la pandèmia de la Covid-19, la quarantena ha vingut lligada a certa polèmica generades per les retallades de llibertats decretats en diversos països d'Europa, Amèrica i Àsia, la qual cosa s'ha traduït en sistemes diferents per a aplicar-la depenent del país, per exemple, no ha estat el mateix a Alemanya o Països Baixos que a Espanya o Itàlia​.


La primera quarantena directa per la pandèmia de la Covid-19 va tenir lloc a la República Popular de la Xina, quan el govern va ordenar el tancament de la província de Hubei el 23 de gener de 2020, que incloïa a Wuhan, ciutat on va aparèixer el SARS-*CoV-2 que origina la malaltia. Va acabar el 8 d'abril, quan durant diversos dies seguits a penes es van detectar casos de contagi local ni morts.


La quarantena va ser aixecada, encara que encara va continuar havent-hi prou control i limitacions després d'això. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que la quarantena aplicada a la Xina ha estat una acció “sense precedents en la història de la salut pública”."

LA VANGUARDIA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada