dijous, 23 d’octubre del 2008

Historia de las computadoras

Los primeros ordenadores datan de mediados del SXX, ocupando sobre 16 metros de largo, 3 de altura y 5 toneladas siendo al principio electromecánicos. Funcionaban con una gran cantidad de válvulas y se interaccionaba programándolos con interruptores y cables.
El pionero fue ‘Zuse’ en 1941.También se utilizaban durante el proyecto Manhattan, el desarrollo de la bomba atómica.
Asemejándose a los actuales, enteramente electrónico fue ‘Eniac’ en 1945, financiado por el ejército.
Precisamente en esta época se acuñó el término ‘bug’, bicho en Inglés; actualmente se sigue usando para definir un fallo en un programa.
Un programador se encontró una polilla dentro de la máquina que impedía su correcto uso.
El ‘PDP-1’ de 1960 es famoso por ser el que se empezó a usar popularmente en EE. UU. Generalmente se utilizaba alquilando tiempo de uso a través de la línea telefónica.
Actualmente, los ordenadores de estas dimensiones, ocupando salas, existen llamándose súpercomputadoras.
El primer videojuego tiene el nombre de ‘Tennis for two’, en 1957.Su creador, de un departamento de física lo desarrolló a escondidas de sus compañeros por temor a que se burlaran de él por utilizar algo complejo para dicho juego. Quería mostrarlo a los visitantes para hacer amena su visita. Para el movimiento de la pelota usó un programa de trayectorias de misiles. Cuando lo acabó, lo expuso a la gente en el día del visitante. Tuvo tanto éxito que era la parada donde más permanecían.
No lo patentó ya que pensaba que era una nimiedad, de haberlo hecho hubiera tenido los derechos de autor.
El que se puede considerar el precursor de los ordenadores domésticos es el ‘Altair 8800’ en 1975.Un vendedor de calculadoras vio como le desajustaban su negocio empresas grandes que las vendían construidas y a menor precio. Observó que había unos procesadores con suficiente potencia con lo que decidió vender kits para su montaje, siendo el primero doméstico. El nombre lo aconsejó la hija del vendedor, ya que Altair era el nombre de un planeta de Star Trek, la serie que estaba visualizando.
Jorge

VIAJE A CANARIAS

Hace dos años unos días después de navidad mi hermano me invito a visitar Canarias junto con mis sobrinos. Fue emocionante pues nunca había ido en avión lo que me gusto mas es subir sobre las nubes a las tres horas se me hicieron muy cortas mirando la tele escuchando música. Llegamos al aeropuerto que era muy pequeño solo había otro avión, pensaba que era mayor. Era cuando las inundaciones aun había pilonas de luz y cosas que marcaban que había habido un seísmo. Estuvimos en hotel muy bonito y tranquilo con piscina y una sala de fiestas. Entre otras cosas visitamos el Teide con el funicular, el loro parque, lo que me llamo la atención fue que las ciudades estaban muy separadas pero unos hoteles muy bonitos. Al volver hubo turbulencia pero todo quedo en un susto, cansada un viaje de cine nunca había soñado ir allí
Con xita

COSES DE LA VIDA

Elcontrol dels locals infantils
Les ludoteques no podran axercir mes com guarderies encogerte. Gobernacio presenta una normativa que delimita les funcions d´aquets suposats espais de joc. El reglament preten acabar amb la proliferació de centres per acollir nens de menys de tres anys. La denuncia. Advertencias del sindic. Desconeixement. La aparició de multiplicitat d’instalacions que actuen amb la cobertura d’una licencia municipal de ludoteca i que, en realitat, es dedicant a suplantar l’activitat de les guarderies ha estat reiteradament denunciada pel Sindic de Greuges en els informes que ha definit els ultims anys al Parlament. No se sap si es respecten les condicions educatives se seguretat, higieniques, sanitaries que garanteixent la qualitat de l’atenció es diu en el informe. Edocument relata com es un dels establiments que operava sense cap tipus de control la propietaria trasladava als nens amb al seu vehicle fins a ala picina perque revesen clases de natació pero que, com que no tenien places per anar tots al coche, en deixaben uns quans al centre i els mullaven el banyador i la tovallola perque els pares es pensasen que hi havian anat.

ROSA I CARMEN

Sant Miquel del Fai Sortida

El dia 14 d’agost varem anar al espai natural de Sant Miquel del Fai.
Es troba prop de Sant Feliu de Codines, al Vallés Oriental. Va ser un lloc de culte des de els temps més antics. Les primeres noticies sobre l’esglesia-cova de Sant Miquel són de l’any 997, any en què el Compte Ramón Borrell va donar-la al Compte Gambao de Besora perquè hi construís un monestir. El monestir va ser habitat per una comunitat de monjos benedictins fins l’any 1567. Posteriorment, va ser regentat per sacerdots seculars. En el segle XIX, els escriptors romàntics descobreixen la bellesa de Sant Miquel del Fai i en fan conèixer la seva història i les seves llegendes.
En accedir al recinte vam veure l’estany i la plaça de l’abadia. Continuant el camí més tard vam arribar a l’església romànica construïda sota una valma que li fa de sostre i de paret.
Desprès vam veure la cova de Sant Miquel descoberta l’any 1847. Més endavant de camí cap el salt d’aigua hi ha la plaça del repós, amb una escultura de Josep Pla. Passant el salt d’aigua vam anar a l’ermita de St. Martí (segle IX) situada a l’extrem de la cornisa del Fai. Després vam anar a la cova de “les tosques”. Després vam anar a dinar a una zona de picnic, que te un parc infantil.
Vam fer una parada per prendre un cafè a Castellterçol i després vam anar cap a La Seu.
Us recomanem aquest lloc perquè es un dels espais naturals més bonics per visitar de Catalunya i esta obert tots els dies de l’any.
Daniel i Seve.

SORTIDA FONT BORDONERA

La font bordonera es trobe al costat de la carretera que va a Montanisell a 4km d’Organya. Al mes de juny, per la segona pascua es celebre una aplec dels veins del poble d’Organya. A la font hi ha la captació de l’aigua de boca per les cases del poble d’Organya i els recs.
En aquest lloc hi ha taules, bancs de ciment i llars de foc per fer menjars a la brasa. El dijous dia 17 de juliol del 2008 varem anar d’excursió a la font bordonera a fer un dinar. Varem surtir de la Seu d’Urgell a les 10 h, i varen arribar a les 10’30h, a la plaça de les homilies d´Organya on varem visitar el museu de les homilies.
Va manar a l’ajuntament a demanar permís per fer foc a la font bordonera i ens van dir que encara tenien que pasar a netejar les herbes del volta’n de la font i que i havia perill d’incendi.
Varem decidir de comprar embotits, i menjar fred a les botiges d´Organya.
A les 12h varen arribar a la font i varen preparar el dinar. Varem posar a refrescar la fruita sota de l’aigua freda de la font.
A les 2h vam acabar de dinar i va manar a fer un café a un bar d.Organya. Quan vam acabar de fer el café vam marxar amb els cotxes particulars cap a La Seu d`Urgell.
Pere i J.M.

VERANO

Estación del año comprendida, en el hemisferio norte entre el 22 de Junio solsticio de verano y el 23 de septiembre equinoccio de Otoño climáticamente es la más calurosa del año. En el hemisferio Sur coincide con el invierno del hemisferio norte, también estío.

En la zona ecuatorial, temporada de sequía que dura aproximadamente unos seis meses. El Verano es por excelencia la época de vacaciones, el sol, y el calor, es fácil en verano ver las playas y piscinas llenas de bañistas también con el calor del verano la gente sale a dar largos paseos y se llenan las terrazas de los bares para sofocar la sed que produce el calor del verano.

En verano la gente esta más contenta porque es más alegre que otras estaciones del año a mi me gusta más esta estación que ninguna otra porque hay mucha más luz.

Yo en verano acostumbro a ir de vacaciones a Galicia con mi hija a casa de su padrina y allí lo pasamos muy bien porque disfrutamos de la naturaleza y de los animales.
Blanca.

Sant Miquel del Fai

ESPACIO NATURAL

El agua
La singularidad del paisaje de Sant Miquel del Fai es debida sobre todo al efecto del agua sobre el entorno. Por un lado, los ríos Rossinyol y Tenes lo rodean y lo atraviesan, y por el otro lado, el agua de las lluvias y del deshielo se filtra por todos los rincones de la roca. El agua es la responsable de las cuevas y de las curiosas formaciones rocosas del Fai, creando una sinfonía de saltos de agua y pequeños lagos. Sant Miquel del Fai muda su aspecto cada estación del año; el agua cambia su paisaje y da lugar a imágenes muy espectaculares.

La roca
La montaña y sus paredes de roca tienen un aspecto imponente y encantador. Los muros rectos del risco formados por rocas sedimentarias tienen texturas diferentes, y la gruta rompe esta verticalidad abriendo una enorme cavidad en la pared rocosa.
Las Cuevas de Sant Miquel y de las Tosques mezclan misterio, oscuridad y humedad en las siempre impresionantes formaciones de estalactitas y estalagmitas.En Sant Miquel del Fai además podréis observar de muy cerca, los travertinos. Los travertinos son las formaciones rocosas adosadas y sobresalientes de las paredes verticales. Nacidos de musgos y helechos que se originan gracias al agua que baja por las grietas del risco. La propia agua que lleva mucho carbono las va cubriendo y, muy lentamente, el grosor del carbonato aumenta formando la roca y la planta muere dejando vacío el espacio que ocupaba

La naturaleza
La fauna y la flora del Fai es muy rica por su gran variedad.
Entre esta variedad os destacamos el Roquerol. Si venís en verano podréis conocer a este pequeño pájaro parecido a la golondrina, que hace sus nidos enganchados a la roca del risco y pasa esta estación del año en Sant Miquel del Fai.
Además, la gran cantidad de pequeños estanques y lagos son el hábitat ideal para un montón de animalitos acuáticos, peces y anfibios, y hasta de los renacuajos de una pequeña rana verde que se sube a los árboles.Se conoce mucho el Fai por una gran tradición de plantas medicinales, a parte de dar lugar al gustoso Licor del Fai. En las laderas del valle del río Tenes, aún permanecen restos de antiguas terrazas de cultivo de viña y de olivera, que eran el recurso utilizado para cosechar en pendiente.

ESCUELA DE NATURALEZA
Desde su creación en 1993, ofrece a chicos y chicas la ocasión de vivir, observar y descubrir la conjunción de la belleza y la fuerza de la naturaleza con la historia, la arquitectura y el arte. Y les invita a amar y preservar el medio natural a través del contacto, la observación directa y el estudio en un marco privilegiado.
Pocos lugares conjugan vegetación, formaciones geológicas, historia medieval y arquitectura como Sant Miquel del Fai, pero además este paraje es también el lugar adecuado para que los alumnos conozcan las posibilidades y aplicaciones de algunas de las fuentes de energía alternativas, como la energía hidráulica y la energía solar, que no contaminan el entorno natural y son renovables.
Para facilitar la labor pedagógica, el grupo de alumnos dispone de un monitor de la Escuela de Naturaleza y de un cuaderno de trabajo centrado en las áreas de conocimiento que ofrece Sant Miquel del Fai. Se han realizado dos guías pedagógicas en dos niveles, una dirigida a la educación primaria y otra a la secundaria, y las dos disponen de información para el educador.
Estas guías les permitirán profundizar en los secretos mejor guardados del lugar y disfrutar al máximo del itinerario de la visita.
Itinerario educativo:Audiovisual sobre la historia y las leyendas de Sant Miquel del Fai - El risco y la gruta - Los travertinos - El valle del Tenes - La Cueva - El salto de agua - Cueva Les Tosques.Al terminar, disponen de una amplia y confortable zona de recreo y picnic.
Si queréis recibir más información sobre la Escuela de Naturaleza o reservar alguna fecha, poneos en contacto con nosotros y os atenderemos encantados.
CÓMO LLEGAR Y CONTACTORecordad que hay un servicio de autobuses Sagalés desde Sant Feliu de Codines, sólo los domingos, consultad
Todo el equipo de redacción

PARC OLIMPIC DEL SEGRE

Equipaments
* Canal d’Aigües Tranquil·les : 800m
* Canal d’Aigües Braves: 500m
*Desnivell: 6.5m
Cabal: fins a 15m3/s

Un sistema de remuntadors mecànics i una minicentral elèctrica que regula el cabal d’aigua asseguren l’activitat tot l’any. Vestidor, dutxes, un acurat sistema de neteja del material (vestits i botins de neoprè, armilles salvavides, cascos...) i el personal altament qualificat permeten gaudir amb tota la seguretat i confort de les intenses sensacions que proporciona el món aquàtic del parc Olímpic del Segre.

El Parc Olímpic del Segre està situat al costat del centre històric de La Seu d’Urgell, amb la catedral de Santa María, edifici romànic del segle XII i un dels símbols de la ciutat. Adossada al claustre, trobem l’església de Sant Miquel, romànica del segle XI, i el Museu Diocesà, que acull una valuosa col·lecció d’art religiós, entre el qual destaca el Beatus del segle X.
El nucli històric concentra l’activitat comercial de la ciutat, que s’enriqueix amb els mercats de dimarts i dissabte, on es pot trobar tota mena de productes artesans i autòctons: embotits, bolets, formatges i mantegues, carn...

PARC DEL VALIRA

El parc del Valira o parc del enamorats esta situat a les afores de la ciutat. Dins del parc si pot caminar, anar a l’alberg de joventut o anar a visitar els claustres.

Els claustres del parc del Valira

Als capitells del parc del Valira hi ha representats gent del país i gent molt coneguda.


Josep i Lourdes

VIATGE A VALENCIA

Els dies 11,12,i 13 de juny del 2008 ,els companys del CDSM de la Seu d’Urgell, va manar de viatge a Valencia, varem sortir a les 7 del matí, amb l’autocar, i va manar tirant cap a un poble de Valencia que es deia Canet d’en Berenguer, fent parada a Tàrrega i a Benicarló.
Cap al migdia vam arribar a l’hotel AGH Canet, un hotel molt maco de 4 estrelles, amb una piscina molt bonica, zona enjardinada, bar, bufet lliure, pistes de tenis, perruqueria, etc.
Vaig deixar la maleta a l’habitació 329, que compartíem el Daniel, el Josep Maria i bo i vam baixar al menjador del bufet lliure a dinar, desprès vam fer un cafè al bar, i va manar a Valencia a veure la ciutat, i el casc antic, amb el Miquelet , la Llotja de la seda i l’església de Santa Catalina. Aquest mateix dia, era el seu aniversari de la Carmen, i ens va convidar a tots a una ronda de beure, en una terrassa cèntrica de Valencia.
Després, vam tornar a l’hotel, vam sopar, i vam anar a dormir. A l’endemà vam esmorçar i vam tornar a Valencia a veure l’Oceanogràfic, que es molt gran i maco,amb infinitat d’animals marins, i a on vam veure un espectable de dofins. Mes tard, vam anar a dinar, i després vam dinar en un restaurant del museu de les Arts i les Ciències, que ens va agradar molt, i vam visitar el museu. A la tarda, uns quants vam anar a la platja de Canet d’en Berenguer, i uns altres, va manar a veure els monuments de Sagunto. A la nit,va manar a una discoteca de Sagunto, i a l’endemà ,un grup va anar a la platja i un altre grup va anar de passeig per Canet d’en Berenguer. Després de dinar, vam agafar l’autocar, i vam tornar cap a la Seu d’Urgell.

J. ANGEL